Kansainvälinen käsityö

Taitoliitto jakaa käsityöalan tunnustuspalkintoina joka toinen vuosi käsityöyrittäjille suunnatuna Taito-palkinnon ja joka toinen vuosi nuorelle taitajalle suunnatun Taito Junior-palkinnon. Palkinnot lahjoittaa LähiTapiola.

Taito Junior -palkinto

2017 – Mikael Peltoketo

Taitoliitto ja LähiTapiola ovat perustaneet uuden nuorille taitajille suunnatun kädentaitojen palkinnon, joka jaettiin ensimmäisen kerran 11.4.2017. Palkintosumma on 1000 euroa ja sen lahjoittaa LähiTapiola. Palkintoon pyydettiin esityksiä yleisöltä, ehdottavan nuoren tuli olla 12–25-vuotias. Ehdotuksia tuli yhteensä 40 ja kaikki olivat esitysten mukaan hyvin innostuneita käsityöstä ja harrastus oli osalla jo johtanut koulutukseen ja ammattiinkin. Monella harrastus oli alkanut jo hyvin nuorena ja omatoimisen harrastuksen lisäksi moni oli osallistunut myös käsityökoulutoimintaan ja saanut taiteen perusopetusta.

Ensimmäisen Taito Junior -palkinnon saajaksi on valittu nurmolainen 16-vuotias Mikael Peltoketo. Mikaelin erityisosaamista on puukkojen valmistus ja hän kertoo aloittaneensa puukkojen tekemisen koulussa 7. luokalla. Mikael on pitänyt yllä perinteistä, taitoa vaativaa puusepän käsityötä omassa tekemisessään. Hän kertoo, että esikuvina ovat olleet käsistään taitavat isovanhemmat.

– Käsityöt antavat minulle tuotteliaan viihdykkeen ja mahtavaa vastapainoa koulutyölle. Siinä saa toteuttaa itseään ja työn valmistuessa voi kokea onnistumista. Kun projekti kestää kauan se on suorastaan legendaarinen tunne, kun lopulta näkee valmiin lopputuloksen, jonka eteen on tehnyt pitkään töitä, Mikael kertoo.

Lukion ensimmäistä luokka käyvä Mikael on puukkojen kahvoissa yhdistänyt taidokkaasti eri puulajeja ja myös korjannut muutamia vanhoja kirveitä tehden niihin uudet varret ja kunnostanut vanhat ruosteiset terät. Työvälineitä löytyy hyvin kotoa mutta Mikael käy myös kansalaisopiston puutyöpiirissä tekemässä puukkoja. Mikael toivoo, että käsityö on jatkossakin hänelle leppoinen harrastus, jossa voi kokea onnistumista ja nähdä omien käsien jälkeä. Hän on käynyt myös Näppi-käsityökoulua 6 vuotta ja suorittanut taiteen perusopetuksen perusopinnot.

– Yleisesti nuorten kertomuksissa käsityön merkityksestä nousi voimakkaasti esille käsityön tärkeys nuorten hyvinvoinnille, moni ehdokkaista kertoi, että käsityö antaa mahdollisuuden onnistua ja ilmaista itseään, kertoo Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen. Ilahduttavaa oli myös huomata, että nuorten käsityöharrastus ei ole sidottu sukupuoleen, merkittävä osa esityksistä koski poikia. Käsityö toimii niin nuorilla kuin vanhemmillakin myös sosiaalisen yhteisön lujittajana, useita esityksiä tuli myös myös yhdessä toimivilta ryhmiltä.

LähiTapiola ja Taitoliitto jakavat toukokuussa myös stipendejä taitoyhdistysten käsityökoululaisille. LähiTapiola lahjoittaa 50 euron arvoiset stipendit kullekin käsityökoululle ja toisen saman suuruisen stipendin lahjoittaa Käsi- ja taideteollisuuden edistämissäätiö. Kukin koulu jakaa kaksi stipendiä taiteen perusopetuksessa ansioituneille käsityökoululaisille.

 

Taito-palkinnon saajat

  • 2016 Lasisisirkus
  • 2014 Polkka Jam
  • 2012 Huopaliike Lahtinen
  • 2010 Noolan Oy
  • 2008 Seppämestari Jouko Nieminen
  • 2006 Studio Halonen
  • 2004 Anneli Keinonen

 

Taito-palkinto

2016 – Lasisirkus

Taitoliitto jakaa joka toinen vuosi valtakunnallisen Taito-palkinnon, joka on merkittävin kotimainen käsityöyrittäjyyden tunnustuspalkinto. Palkinnon suuruus on 6000 euroa ja sen lahjoittaa LähiTapiola. Aikaisemmista vuosista poiketen palkintoesityksen tekeminen oli nyt mahdollista kenelle tahansa ja palkinnon saajaksi esitettiinkin 45 erilaista käsityöalan yritystä ja toimijaa eri puolilta Suomea. Mukana oli erilaisia yrityksiä, hyvin pieniä yhden hengen yrityksiä ja useita henkilöitä työllistäviä yrityksiä. Voittajan valitsi palkintoraati, jonka puheenjohtajana toimii Taitoliiton suojelija Tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio.

Lasisirkuksen yrittäjät Alma Jantunen & Johannes Rantasalo toteuttavat taidelasia ja uniikkitöitä perinteisin menetelmin sekä tekevät myös aktiivista yhteistyötä kotimaisten taiteilijoiden ja muotoilijoiden kanssa toteuttaen heidän uniikkitöitä ja pieniä sarjoja. Lasisirkuksen työryhmälle ominaista on vanhempien mestarien oppien seuraaminen Suomessa ja ulkomailla, jatkuva uusien asioiden opettelu sekä hyvä verkostoituminen alan toimijoiden kanssa. Palkintoraati halusi tämän vuoden valinnallaan nostaa esiin suomalaisen lasinpuhalluksen pitkää perinnettä ja osaamista sekä osoittaa arvostusta muotoilijoiden kanssa tehdystä yhteistyöstä ja taidon eteenpäin viemisestä myös koulutuksen ja ohjauksen muodossa. Yrittäjät toimivat aktiivisesti myös vanhan Nuutajärven lasikylän perinteiden ylläpitäjinä ja nykypäivän kehittäjinä.
www.lasisirkus.fi

Kaksi kunniamainintaa

Vuoden 2016 Taito-palkinnon lisäksi LähiTapiola lahjoitti kaksi 1000 euron arvoista kunniamainintapalkintoa jotka palkintoraati päätti antaa seuraaville yrityksille:

Kirjosilta
Kirjosillan heijastintuotteissa yhdistyy upealla tavalla käyttöesine ja turvallisuustuote. Tuotteet yhdistävät vanhan karjalaisen kirjontaperinteen tämän päivän standardit täyttävään heijastinkankaaseen. Näin tuote voi olla samalla sekä esteettinen että lisätä käyttäjänsä turvallisuutta.
www.kirjosilta.fi  

Suomen käsityöyrittäjät –ryhmä, Käsityökortteli-toimintamalli
Käsityökortteli on toiminut esimerkillisesti suomalaisen käsityöyrittäjyyden edistämiseksi. Erityisesti sen toiminnassa on painottunut yrittäjien vertaistuki ja yhdessä tekeminen. Kunniamaininnalla halutaan tukea paikallista pienyrittäjyyttä sekä valtakunnallisen yrittäjäverkoston kehittämistä.
www.kasityokortteli.fi

Taito-palkintoraati 2016
Jenni Haukio, raadin puheenjohtaja
Mari Isopahkala, muotoilija
Elina Mäntylä, taidekäsityöläinen, yrittäjä Valona Design
Arto Heinonen, johtaja, LähiTapiola
Heikki Jylhä-Vuorio, koulutuspäällikkö, Ikata
Minna Hyytiäinen, toiminnanjohtaja, Taitoliitto