Vuoden käsityötekniikka

 

Vuoden käsityötekniikka 2017 – makramee

Vuoden käsityötekniikka 2017 – makramee
Kun oppii muutaman perussolmun, voi solmeilla melkein mitä vain koruista riippumattoon. Taitoliitto on valinnut ensimmäistä kertaa Vuoden käsityötekniikan: vuonna 2017 tuo tekniikka on makramee.

– Halusimme nostaa perinteistä, mutta moderneihin malleihin soveltuvaa tekniikkaa, sanoo Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.

Tekemisen iloa -mallistojen 2015–2017 suunnittelijat Saara Renvall ja Elina Helenius halusivat hekin nostaa esiin unohtuneen tekniikan.
– Makramee tuntui ajankohtaiselta ja kiinnostavalta. Tekniikassa kiinnosti myös helppous ja matala kynnys käsityöharrastuksen aloittamiseen – saa vaivattomasti ja nopeasti aikaan näyttävää jälkeä. Nyt makramee on todellinen käsin tekemisen muotitekniikka. Tekniikkaa voidaan soveltaa innovatiivisesti ja laaja-alaisesti. Makramee on paljon muutakin kuin amppelit. Tekemisen iloa -makramee on kaunis kodin sisustustuote. Sen tekeminen on helppoa ja koukuttavaa, sanovat Renvall ja Helenius.

Makramee on tosiaan vanha tekniikka, sillä solmukoristelu oli tunnettu jo Babyloniassa ja Assyriassa. Taito levisi vuosituhanten mittaan ja 1800-luvulla solmeiluharrastus oli huipussaan. Meillä tekniikkaa on käytetty muun muassa kassien, amppeleiden ja ystävärannekkeiden tekemiseen.

– Alkuun tekniikka saattaa vaikuttaa monimutkaiselta, mutta on itse asiassa helppo, kun alkuun pääsee, vakuuttaa Hyytiäinen. Taitoyhdistysten kevään kursseilla pääsee kokeilemaan makrameen uusia virtauksia. Tekniikka on esillä myös huhtikuussa  vietettävällä Taidon ja käsityön viikolla.